Assalammualaikum
(^_^)
Helluu
Haa.. hari ni kita nak share recipe pulak.. dah lama tak share recipe mashak2 kan.. hihihi..
sejak dua menjak tiga menjak ni.. tekak memang mengada tahap dewata.. ada je benda yang teringin tapi tak semua boleh telan.. sebabnya..?? nanti next entry la kita cerita.. bagi suspens sikit.. ehe..
Sebenarnya memang tak berapa minat sangat makan makanan jepun atau korea ni.. boleh makan tapi tak de la die-hard fan sangat.. dah kata tekak ni tekak bengali + mat saleh.. memang jauh bebenau la makan sushi segala bagai ni.. hewhew.. tapi sejak kawin dengan Ijat San, terasa2 pulak nak makan sushi.. siap ingat nak buat bento lagi kau.. gigih sangat kan.. hahaha..
lagi satu.. sebab tertengok channel Maangchi dekat youtube tu.. dia buat gimbap.. ala2 sushi roll jugak tapi versi korea.. Maangchi ni comel sangat.. masak tu sungguh2 sangat tau.. pipi dengan jari dia tembam gumuk2.. geram pulak tengok..selera tengok dia masak haa.. bawah ni link dia.. free2 g la tengok.. hee..
ok.. let's start!
first.. bahan2..
:: picture credit to google::
1. Beras Sumo
- beras ni pendek2 ketot je.. comel sangat.. hehe.. sepeket kecik tu rm9.90 ye kawan2.. sukatan 1 cup beras, 2 cawan air.. basuh sekali je..
2.Seaweed
-beli yang pakej ada 3pek free bamboo mat.. 1 pek ada 10 pcs seaweed.. rm14.90 camtu harga dia
3. Crab Stick
- kena rebus dulu.. dalam 4-5 minit tapi jangan sampai kembang sangat.. nanti tak sedap & hilang selera nak makan.. hewhew..
4. Timun Jepun
- better dari timun biasa sebab lagi ranggup dan kurang berair.. cuci bersih2 rendam dalam air garam jap.. pastu tos dan keringkan
5. Tuna dalam Tin
- yang ni kena pilih yang betul2.. pilih yang flaky yer.. bukan yang tuna mayonis tu.. yang mayonis tu sesuai untuk buat sandwich.. kalau suka yang pedas boleh beli yang hot punya..
Cara Penyediaan:
Masak nasi macam biasa.. lepas nasi masak.. kena keluar kan nasi tu sebab nak kena rehatkan dia.. tak boleh guna nasi panas yer untuk sushi.. dah keluarkan nasi.. amik cuka, gula dan garam.. yang ni untuk seasoning.. sebenarnya ada jual yang dah siap.. tapi sebab ragu-ragu jadi buat sendiri je..
sukatan cuka tu agak2 dalam setengah cawan..tapi kita tak letak banyak sangat sebab tak boleh makan cuka banyak.. hee.. =P pastu campur satu sudu gula dan garam.. larutkan dan tuangkan nasi yang baru keluar dari periuk tu.. kena ratakan betul2 larutan tu tadi dan biarkan nasi tu rehat dalam 10 minit..
sementara tu korang boleh siap2 kan bahan inti sushi ni..
macam kita cakap tadi.. crab stick tu kena rebus dulu kejap lepas tu timun jepun potong memanjang agak2 sama panjang dengan seaweed tu dah kira cun la tu potongan korang.. jangan tebal sangat nanti susah nak balut..
tuna dalam tin tu keluarkan.. letak dalam mangkuk.. better toskan kan air dia supaya nanti sushi tak berair..
ok dah siap semua bahan..dah boleh men'sushi'..!!
bentangkan seaweed to macam ni atas bamboo mat korang.. amik sesenduk nasi sushi tu.. letak tengah sikit dan rata2 kan.. gambar atas ni korang nampak garis2 kan.. so bawah ni kita lukis anggaran berapa banyak portion nasi yang the best korang patut letak
haha.. gigih tak lukis comel2.. sebab masa nak buat ni tangan dah pegang tu pegang ni so takkan nak pegang camera lagi.. jadi i'olls lukihla... hihi.. korang letak nasi dalam 3 row je taw.. pastu ratakan nasi tu pakai jari.. basahkan sikit hujung jari sebelum ratakan sebab tak nak bagi nasi melekat kat jari.. nasi tu ratakan betul2 sampai tutup warna-warna hijau kat 3 row ni..
okeh.. sekarang untuk letak ingredient korang boleh refer gambar macam atas ni.. haa.. jelaskan.. hujung seaweed belah atas korang kena basahkan sikit supaya nanti dia senang melekat.. macam nak gam la fungsi dia..
Masa nak roll, 1 step.. gulung sampai meliputi semua ingredient.. pastu tekan-tekan kasi padat, lepas tu baru gulung sampai habis.. sebelum bukak gulungan tu..tekan dan padat-padatkan lagi.. kena sepenuh hati dan kasih sayang yer.. tapi jangan sampai hancur pulak roll korang.. ehe..
Ok.. dah siap roll.. restkan roll tu.. jangan potong lagi.. dah buat banyak2 roll baru potong k..
nak potong kena ada style jugak..
korang kena sediakan pisau yang betul2 tajam.. dan tisu basah.. setiap kali potong kena lap pisau tu supaya takde kesan nasi yang melekat tu.. buat memang macam leceh tapi bila nampak kemas dan cantik nanti korang akan puas hati.. ececece..
Tadaaa..~
Sushi Segambut-Style~
kita buat 2 jenis je.. isi tuna dan isi ketam.. dapat banyak dan memang kenyang sangat..
Ijat san approve.. cakap.. macam kat kedai dah ni..
yezza..!!
v(^_^) v
tekak pun approve sebab dapat makan banyak dan kenyang.. hehe.. selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment