Labels

Labels

:: Kalau Comel Click Ler::

Thursday, January 28, 2016

Pengalaman Bersalin Anak Pertama (Hospital Selayang)

Hi Semuaaaa...!!

Assalammualaikum

hehe.. cam tanjat je kan.. haduihhh.. sian kat blog kita ni.. tiba2 je dekat opis tak kasi bukak website blog bagai..lalu tergendala la semua hapdate..huu..anak dara pun dah masuk 5 bulan hokey... nak hapdate dekat rumah memang tak la sebab memang full schedule..dengan mengadap baby lagi.. dengan masak.. kemas rumah.. huhuhuhu... 


Tapiiii kita gigihkan jugak diri untuk update pengalaman masa bersalin hari tu.. semoga entri ni bermanfaat buat semua.. Entri ni panjang giler taw..harap bersabar ketika membaca.. 
=p

Khamis, 20hb 8 2015

bangun pagi, sebab kena pergi klinik untuk check up..skali masa masuk toilet, tengok ada blood show.. Allah, berderau darah rasa..itula..semalam kemain cakap dengan baby cepat2 keluar..skali dia bagi tanda baru kau tau pucat.. masa tu memang xtau perasaan jadi macam mana..bercampur baur..takut, risau, happy semua la... kejut husband.. 

"bee, bangun..dah keluar darah ni"

melompat dia bangun.. huhu.. melompat bangun, berak still slowmo lagi..huhuhu... 

sementara tunggu husband yang tak habis bisnes tu, whatsapp acik (mak sedara) cakap dah keluar tanda..dia cakap ok..rilex.. makan dulu bagi tenaga.. kita pun dengan pantas buat roti bakar, telur separuh masak, milo marjerin..hahaha..dalam cemas2 kemain lagi selera ko kan.. 

whatsapp member plak (nadiah)..cakap dengan dia..

"weyh..ak dah blood show dah ni..dah nak terberanak ke.."

nadiah pun cakap sama macam acik.. cuma nadiah lagi excited..hehe.. sepanjang mengandung memang rujuk dengan acik ngan nadiah je, sbb diorg je la yang sudi nak layan.. ye la.. orang mak dah xde kan.. nak tanya siapa lagi.. selain cik google.. mereka 2 orang ni je la yang sudi.. sobs..sobs.. 

shoot pergi hospital selayang, dalam kereta boleh lagi hindustan bagai sebabnya terbau tisu ada bau minyak wangi arwah mak.. encik husband dah kusut tengok bini dia nangis teresak2 tak memasal.. dia cakap..janganlah risau, janganlah fikir benda bukan2.. dia pun suh zikir byk2.. 

Ok, sampai je hospital selayang terus pergi dekat wad bersalin tingkat 3..cakap dgn nurse dah blood show, terus dia suruh baring dkt katil nak cek bukaan.. kita pun baring la dan nurse pun pasang ctg .. since sampai pun dalam pukul 11 pagi macam tu..memang ramai sangat doktor pelatih.. bayangkan 1 patient, 1 doktor pakar dan 3 - 4 org doktor pelatih.. memang dah cuak.. redh0 je la gamak nye.. 

Mula-mula.. doktor pakar seluk.. doktor perempuan, singh.. lembut je dia buat.. then dia cakap baru 1 cm ni.. then dia suh pulak doktor pelatih dia check lagi sekali.. kali ni doktor lelaki, melayu.. MashaaAllah.. malu nye.. Tuhan je la tau.. dah la sakit.. dia cek, dia pun cakap 1 cm.. Ok, nurse pun cakap sebabkan anak pertama, jadi balik dulu la puan..nanti dah kerap sakit baru datang... 

lepas balik...cakap dengan abah, nurse suruh balik dlu.. abah pun cakap ok...kita pun rehatlah.. cuba baring dan tido tapi tak dapat nyenyak sebab dah tak selesa..huhu..monitor contraction pun ye gak, sbb tu tak lena..

Maghrib..khamis malam jumaat..memang baca yassin dekat rumah..sambil baca yassin mintak abah dengan husband doakan dan niat dalam hati sangat2 semoga Allah permudahkan urusan...dalam pkul 9.30 malam mcm tu..contraction dah kerap selang setengah jam.. lepas tu selang 20 min.. cakap dgn husband dan abah..xle jadi ni..dah kerap sgt ni..sebelum keluar, minum air yassin..barang2 semua dah kat dalam kereta... nerves to the highest level.. oh yer..masa ni acik dah sampai rumah nak tgk keadaan camne..huhu.. dia pun ikut skali g hospital...

sampai je kat hospital, turun2 barang semua.. kita dgn husband je turun..yang lain tak boleh masuk so diorang pun balik.. salam ciom tangan abah...mintak maaf semua.. mintak abah doakan.. kita nangis, abah pun nangis...serius, sedih...tak tahu apa jadi kan kejap lagi..salam acik pun sama..tapi acik menten je.. pg wad bersalin time malam memang best..xkecoh cam pagi.. doktor yang pakar dan hensem je tinggal..eh? hahaha..tak2 tipu je.. tapi doktor pakar dalam 3 - 4 orang je cam tu..xde doktor pelatih..fuhh...lega.. baring atas katil pun nurse pakaikan ctg tu then 1 doktor pakar datang..doktor perempuan, melayu.. memang hebat doktor ni..dia tanya sikit2 then dia selok.. 

"Ok puan, dah 3 cm.. kita admit yer.. sebab nak pantau" 

Ringkas dan padat.. keluar, cakap dengan husband doktor suh admit then suh husband mintakkan wad kelas ke2..4 katil.. alhamdulillah.. dapat.. kena tunggu lebih kurang 30 min jgklah.. sambil2 tu contraction pun layankan jgk.. 

dah dapat katil...contraction makin kuat...memang betul la org cakap.. contraction lagi sakit dari nak beranak.. nasib bawak bantal kecik.. sebab masa g hospital pagi tadi, dgr orang sakit contraction jerit2.. kacau jiwa betul.. jadi siap2 bawak bantal kecik dari rumah.. rasa nak jerit je tutup muka dengan bantal..huhu.. memang kita sebolehnya tak nak jerit..tapi sakit sangat kan..memang terjerit dengan sendiri..huhuhu..ayat dah macam apa.. nak tdo memang dah tak boleh..melayan je la sakit tu.. sakit bagai nak rak..baru 6 cm dia bukak.. minum air yassin..makan kurma..zikir.. semua dah buat.. kencing pun dah banyak kali..nasib katil sebelah toilet.. 

buat yang xde pengalaman bersalin lagi..sakit contraction tu macam sakit perut nak yakyak yang teramat sangat..sakit perut yang sebab angin tu..yang bila nak berak tak boleh nak tahan2 tapi kali ni ko kena tahan sebab kalau tak tahan maka terberanaklah dikau disitu..hahaha.. Alhamdulillah, malam tu nurse pun dapat yang baik dan penyabar sangat.. selalu dia ingatkan suh zikir.. suh sabar.. bila dapat cakap dengan nurse rasa kurang sikit sakit tu..huhu.. dah 8 cm.. dah boleh minum air selusuh.. bila minum jadi makin kencang pulak contraction tu.. rasa nak berak sangat2.. dok keluar masuk..keluar masuk bilik air je.. masa ni dah nangis2 dah..cakap dgn nurse baik.. 

"nurse..tlg nurse..tlg izinkan suami saya tunggu dkt ruang tv tepi ni" 
nurse pun cakap..yela nanti saya panggilkan suami puan yer..

dah pkul 5 pagi.. memang dah pening..tapi tak boleh tdo sebab sakit.. sempat whatsapp dalam family group..mintak semua tolong doakan dan maafkan semua salah dan silap.. mak sedara semua dah sedih2 dah balas msg.. msti diorang tak boleh tdo jugak..huhu.. nurse kasi can husband masuk dlm bilik (sepatutnya tak boleh..tp rezeki kan) dapat pegang tangan dia.. mintak maaf lagi skali dengan dia.. dia usap2 rambut.. dia pun terkejut sebab skali skala terdengar jgk jeritan si isteri yang selama kahwin dia xpernah dia bini dia jerit kemain kuat.. dia cemas..dia pun terus tonggang air selusuh yang untuk bini dia.. hahahaha..dalam sakit2 tu sempat tergelak.. cakap dgn dia.. 

"napa bee g minum air selusuh tu..."

dia cakap..laa yeke..aisshh dah nerves sangat dengar awak jerit..xpela..dah minum pun.. 

dalam sakit2 gagah jugak gelakkan orang.. hehe.. tapi memang sakit woo sampai masa ni nurse dah 2 x tanya..Puan, Puan nak epidural x? sikit lagi nak cakap "Nak".. tapi gagah jugak cakap tak nak sebab terkenangkan cerita yang dok google sebelum2 ni..huhu..  

lepas minum air selusuh contraction selang 5 minit ye puan2.. memang sakit ya ampun.. padanlah besar pahala orang bersalin ni kan.. nurse check dah 8cm.. mmg sikit je lagi..dia pun dah siap2 call labor room.. masuk dalam bilik air lagi skali then keluar je trus tekan loceng.. cakap dgn nurse..

"tolong la nurse..saya nak terberak sangat dah ni.." 

dia seluk..dah 9 cm..kelam kabut dia panggil kawan dia lagi sorang.. yang kesiannya.. nurse lagi sorang pregnant pulak tu..dah besar perut dia.. bersungguh2 diorang tolak katil sampai labor room..termengah2 diorang..kesian tengok..

Masuk je..bidan pun cakap puan jangan teran dlu..nama puan siapa..saya nak panggil suami puan..husband dah masuk dia pun suh pegang tangan..teran sepenuh hati.. dan 3x teran je dah keluar baby...baby girl.. time subuh pagi Jumaat... Alhamdulillah.. 
^_^


ni la budak yang paling comel dalam alam semesta.. hehe.. 


Masa tu rasa betapa besarnya nikmat Allah.. dah dapat pegang dan peluk baby yang selama ni dalam perut.. kiss dia.. bf dia.. terus pandai je hisap susu..comey sangat..terus hilang rasa sakit contraction.. haha..sakit contraction penat lelah tu..time bersalin kejap je.. 

baru je nak merasa bahagia.. bidan suh husband dok luar sebab nak jahit.. masuk nurse lain pulak..rasa bidan jgk kot tapi bab jahit2.. huu.. koyak besar jugak masa tu sebab terangkat bontot.. baby boleh tahan kuusssemangat..3.34 kg.. tu yang terangkat bontot tu.. 

yang ni sangat sakit ok..mula2 dia tekan2 perut..then dia bersihkan pulak darah2 kotor dan baki darah yang tertinggal.. time jahit tu tak tahu la dia letak bius ke tak tapi memang saaakiiittt sangat... bersalin pun tak sakit cam tu.. huuu... sakit sampai jerit jgk la..aww..aww.. muka bidan tu dah berkerut2..annoying kot..tp lepas tu kita mintak maaf balik dgn dia.. dia ckp xpela..dia faham.. huu.. 
lepas tu masuk doktor lelaki pulakk...dia cakap dia nak cek balik jahitan.. 

dalam hati dah macam 'say whaaaaat...?' lagi sekali? kamon la..memang lagi sekali dia buat kot..menitik air mata..kuatkan hati cakap dgn diri sendiri...xpela..biar la dia jahit betul2..kang xjahit betul terburai pulak isi perut lagi leceh.. huhu.. bila dah selesai, dia pun tolak balik bilik dengan baby..yeay! yeay! happy2! 

sampai je bilik..apa lagi..selfie la...hahaha


dengan emaknya


dengan apaknye.. hehehe


dengan rabbitbit..hikhik.. 

then whatsapp..facebook semua la..hahaha.. besela..mak2 zaman sekarang
#jangankecamsaya

hari jumaat tu semua org cuti hokay..cuti peristiwa katanya.. abah siap update fb status 

"hari ini saya telah menjadi seorang Datuk" 

hehehe..sedara mara pun sampai nak tgk baby.. memang rasa macam dalam mimpi je..tuptup dah ada anak sendiri.. tengok baby pun macam tak percaya sangat.. ni la rupanya yang selalu kick2 perut m0mmy yer.. 

lepas bersalin rasa nak g toilet itu ada satu perasaan yang sangat menyeramkan..sangat ok.. nak kencing pun takut apa tah lagi nak beyak.. nak kentut pun was was.. tapi alhamdulilah..kita lawas kentut dan baby pun ada berak..so petang tu dah boleh discharge.. wee!! 

Alhamdulillah..memang rezeki dipermudahkan semua urusan oleh Allah swt.. charge hospital semua pun tak silap tak sampai rm300.. dapat nurse, bidan, doktor dan bilik yang bagus.. syukur sangat rasa.. (^_^) 

Ok la.. rasanya sampai ni je dulu.. tunggu next entri pulak.. baby kena admitted hospital.. sebab apa? 
tunggguuuu...!


1 comment:

  1. nice blog.. jom follow blog saya.. =)
    http://terataiatma.blogspot.my/

    ReplyDelete