Labels

Labels

:: Kalau Comel Click Ler::

Wednesday, April 22, 2015

Persiapan Barang Baby: Budget List!!

Fuhh.. Fuhhh... 

Entri Serius..

Bab bajet2 ni I memang serius.. kalau u'olls baca blog ni dari dulu memang akan tau I ni bab duit memang particular.. (nak tulis berkira..pastu padam balik..wakakaka) 

Since dah jadi mak budak, maka, secara automatiknya I kena tambah lagi satu bajet iaitu bajet untuk budak tecik ommey ni...hehe... 

As a first time mother, semua benda pun blur.. apa nak buat dulu..nak beli apa dulu.. brand apa yang bagus.. dahlah rujukan terdekat dah tak xde.. kalau tanya abah pun details mesti tak selengkap kalau tanya dengan arwah mak... sedih.. tapi nak buat macamana, 
kena kuat semangat..fuhhhhh... (lap air mata) 


tapi memang excited sangat prepare checklist barang baby ni.. list down kan semua barang keperluan dia, barulah nampak benda apa yang perlu dan boleh buat perbandingan harga dengan senang.. nanti nak pergi menyoping lagi la senang kan?


Ok, macam kat atas ni list untuk barang pakaian yang asas dulu..chewaahh..asas la sangat kan.. once korang dah ada list ni..baru la minda2 korang boleh terbukak, korang akan search brand mana yang bagus..harga pasaran..dekat mana nak beli.. haa...kan dah bersambung sel - sel otak tu... hihi.. 

List ni bergantung kepada kreativiti masing-masing la yer.. korang boleh add in ataupun buang yang mana2 korang rasa tak perlu.. I'olls banyak research harga2 barang ni semua dekat online shop..ada jugak dalam blog mummy yang lain yang pernah pergi baby fair.. tapi banyak harga yang tak valid dah sebab sekarang banyak barang yang dah naik harga after gst ni.. sighh... 

Motip letakkan harga adalah untuk bagi korang knowledge dan untuk bantu korang berjimat banyak.. macam contoh sabun basuh Pureen tu.. tak silap dekat baby fair atau kat kedai lain harga dalam rm12 - rm15 sekotak tapi bila I survey dekat sogo..harga dia dah jadi rm17.50..ok..jgn beli dekat sogo kalau camtu.. 



Dan lagi satu bila dah ada list macam ni, barang2 yang tak diperlukan boleh dibeli nanti2.. 

Untuk jadikan bilik lagi selesa untuk semua... mari kita tengok list untuk barang2 dalam bilik pulak.. 


Lepas buat list untuk anak.. list untuk mak jangan lupa pulak.. List untuk mak cam lagi complicated sikit.. kena buat perbandingan, kena banyak research.. dan item yang paling susah sekali buat masa ni rasanya adalah breast pump.. huhu.. pening kepala.. tapi breast pump ni orang cakap jangan terus2 beli yang mahal..takut2 susu tak keluar ataupun Miss B tak sesuai dengan yang auto, sesuai dengan yang manual je.. kan dah bazir.. huhu.. 




Rasa-rasanya ini je la kot yang I boleh share setakat ni.. tak start pun membeli lagi sebenarnya sebab baru nak masuk 5 bulan.. then bulan depan ada baby fair dekat Mid Valley, rasanya borong dekat situ je la kot.. InshaaAllah kalau berkesempatan nak update pasal baby fair tu nanti kita buat entry eh.. entry bergambar dengan harga sekali..lagi senang nak buat bajet kan.. hee.. faham2.. 

k u'olls..

Choww..



No comments:

Post a Comment